Tengelic kastélyokban bővelkedik. Már elődeink is felfedezték a táj szépségét, ezért erre a vidékre építették kastélyaikat. A kiüresedett kastélyok állapota erősen romlik.

Egy, a 63-as útról leágazó “hurok” mentén fekszik a település, amit a 6-os útról, Paks irányából is elérhetünk. Vasútállomása is van a Bátaszék – Sárbogárd vonalon.

A község határán kívül találhatók az egykori birtokosok kastélyai. Már a középkorban a szórt településszerkezet jellemezte.
A településtől északra mintegy 2 kilométerre található a Csapó- család egykori otthona. A reformkor vezető egyénisége, Csapó Dániel a Széchenyi szellemében tevékenykedő középnemesek közé tartozott. Amerikából hozatott dohánymagot, külföldről tenyészállatot. Nemcsak országgyűlési felszólalásaiban sürgette, birtokán meg is valósította a modern gazdálkodást. Személyes példájával, szakkönyveivel, szervező tevékenységével “az első magyar nemzetgazdává” vált. Tengelicen nyugszik a család másik tagja, Csapó Vilmos is, aki 1848-ban a Tolna megyei nemzetőrök parancsnokaként az ozorai diadal hőse volt.

tengelic (1 of 1)
tengelic (2 of 1)
tengelic (7 of 1)
Középtengelic

A barokk Szeplőtelen Fogantatás-Kápolna a XVIII. század második felében épült, csak tornya későbbi. A lepusztult épületet a terület új tulajdonosa eredeti értékeitől megfosztva újíttatta fel.

 • Kategória:Műemlék, építmény
 • Művészeti stílus: Barokk
 • Kapcsolattartó: Jézus Szíve plébániahivatal
szeplotelen fogantatas kapolna
Középtengelici

Az 1819-20-ban épült Csapó-kúriát a reformkori klasszicista építészet kiválósága, Pollack Mihály tervezte. 1895-ben Fellner Sándor tervei szerint némileg átalakították. Ma is sokat őriz eredeti formájából. A kastély értékes képtárának egy része a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban található. Parkja védett.

 • Kategória: Műemlék, építmény
 • Műemlék, építmény: Kastély, kúria, udvarház
 • GPS: 46°33′15,7″ N 18°42′20.3″ E

01_CSAPO-KASTELY

Középtengelic

A Csapó-kastély parkja védett. 1820-ban 56 különféle fafajt gyűjtöttek össze, de az utóbbi időben egyre több faóriása kipusztult. Jelentős része magántulajdonba került, de engedéllyel látogatható.  A kastélyparkban, természetvédelmi területen összefüggő tórendszer van. Három tó egy-egységnek nevezhető, a negyedik külön áll. Az egész vízfelület kéthektárnyit tesz ki, ponty, csuka, süllő, amur, busa, harcsa, kárász, compó és keszegfélék laknak bennük. A park mai elhanyagolt állapotában is szép. Mamutfenyők, japánakác, bukszus liget, tölgyek, hársak örökzöldek, lepényfák látványa fogadja a látogatót.

csapo park
Felsőtengelic

Az egykori Gindly-Benyovszky-kúria késő klasszicista stílusban épült 1840 körül. A kastély nem a madagaszkári királyként elesett gróf Benyovszky Móric, hanem egy másik Benyovszky-ág tulajdona volt. A település szórt jellege miatt a birtokosok, így a Gindlyk, több kúriát is építtettek. Ez a barokk eredetű klasszicista, a XIX. század első felében emelt, később a Bevonszkyaké lett. Az alkotóház gazdája Kiss István szobrászművész volt, akinek alkotásaiból kiállítás is megtekinthető.

 • Kategória: Műemlék, építmény
 • Művészeti stílus: Barokk
 • Telefonszám: 74/423-141
 • Nyitva tartása: Jelenleg szünetel.
 • GPS: 46°33′22.6″ N 18°43′51.5″ E

03_GINDLY-BENYOVSZKI-KASTELY

Felsőtengelic

Az egykori Benyovszky-kúria parkja védett. Egy része zárt terület, a többi szabadon látogatható. A parkban és tavában is számos növénykülönlegesség és ritka madárfaj található. Az itt átfolyó patakot felduzzasztották, medrét kimélyítették és egy 4,7 hektár nagyságú tavacskát alakítottak ki szigetekkel és a szigeteket átívelő fahidakkal. Jelenleg is horgász tóként használják a Hotel Orchidea vendégei.

A 90-100 éves fák között olyan különlegességek is akadnak, mint a kalábriai fenyő, a mocsári ciprus és a virginiai boróka. Az idős fák zöme nyugati ostorfa, fekete dió, platán, kocsányos tölgy, fehér nyár, erdei- és feketefenyő.

A kidőlt fák gyökérzetén ökörszemek és vörösbegyek fészkelnek. A védett terület madártani vonzereje a szürke gém- kolónia. Kora tavasszal messze hangzik a fekete harkály hangja (legnagyobb harkályfajunk). A faodvakba macskabaglyok telepedtek. A királyka is állandó lakója a parknak.

Inkább szakemberek számára jelent különlegességet a tengelici pókbangós rét, látogatása a virágzás idején csak szakember kíséretében lehetséges, mivel a 10-30 centi magas pókbangótövek alig tűnnek fel – különösen az avatatlanok számára – ezért letaposásuktól kell tartani.

benyovszky park
benyovszky park2

GPS: 46°32′35.0″ N 18°40′42.4″ E

04_GINDLY KUURIA

Alsóhídvég

A klasszicista eredetű Jeszenszky-kastély a XIX. században épült. Azóta átalakították. Ez a környék legnagyobb kastélya, alapterülete csaknem 7000 négyzetméter.

 • Kategória: Műemlék, építmény
 • Művészeti stílus: Klasszicista
 • GPS: 46°30′46.8″ N 18°39′18.7″ E

05_JESZENSZKY-KASTELY

Középhídvég

A ma irodának használt Bernreider-kastély a XIX. század második felében épült, eklektikus stílusban.

 • Kategória: Műemlék, építmény
 • Műemlék, építmény: Kastély, kúria udvarház
 • Művészeti stílus: Eklektikus
 • GPS: 46°31′09.6″ N 18°38′09.8″ E

06_BENREIDER -KASTELY

Katalinpuszta

Katalinpuszta nevét az építtető Jeszenszky Kálmán lányáról kapta. A közel 4600 négyzetméteres kastély a XIX. században klasszicista stílusban épült, de később átalakították. Utolsó tulajdonosa a Schell -család volt.

 • Kategória: Műemlék, építmény
 • Művészeti stílus: Klasszicista
 • GPS: 46°31′50.7″ N 18°38′10.0″ E

07_SCHELL-KASTELY

Hiemer Ignác sírhelyét jelző Szentháromság-szobor

szentharomsag szobor
csapo daniel sirja
haborus emlekmu

A tengelici háborús hősök emlékműve

haborus emlekmu2

A tengelic-szőlőhegyi háborús hősök emlékműve

1996. augusztus 20-án avatták

Kiss István szobrászművész alkotásának címe: Hét törzs

(Keszi, Kér, Tarján, Megyer, Nyék, Jenő, Kürt-Gyarmat)

milleniumi szoborcsoport

Az egykori Megyei Oktatási Központ és Arborétum (40 ha) ma Hotel Orchidea néven üzemelő háromcsillagos szálloda.

GPS: 46°33′16.8″ N 18°43′37.6″ E

02_HOTEL ORCHIDEA
hotel orchidea2