A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége az állategészségügyi intézkedések támogatása, illetve a lótartók fokozott igényének kiszolgálása érdekében országos lóazonosító kampányt hirdet. A lóazonosítás során a lótenyésztési felügyelők megjelölik a lovakat, szamarakat, és elindítják a lóútlevél igénylését, majd ezzel egy időben az állatorvos elvégzi a kötelező vérvizsgálatokhoz szükséges vérvételt (fertőző kevésvérűség, takonykór). Azon lótartók jelentkezését is várjuk, akiknek jelölt, de útlevéllel nem rendelkező lovuk van, mert esetükben is szükséges a helyszíni lóazonosítás, hiszen e nélkül nem kaphatnak útlevelet.

A lóútlevél kiváltása 2005 óta minden lófélére kötelező, ugyanakkor az ország területén még mindig jelentős számban fordul elő jelöletlen, illetve lóútlevéllel nem rendelkező ló és szamár. Ez az okmány szolgál az egyed azonosítására, forgalomképességének és állategészségügyi státuszának igazolására, illetve ezen túlmenően a mellékletét képező betétlappal igazolható a tulajdonjog.

A lóútlevéllel való ellátottságnak most különösen nagy aktualitása van, hiszen 2016. január 1-től azok a fedeztetési jegyzőkönyvvel ellátott lófélék, amelyeket egy éves korukig nem látnak el útlevéllel, nem kerülhetnek vágási célú értékesítésre, illetve a fertőző kevésvérűség miatt fokozott állategészségügyi ellenőrzés van folyamatban több körzetben is. A szűrővizsgálatok meglétének lóútlevélben történő dokumentálása, illetve a vizsgálat során az egyedek azonosíthatósága jogszabályi előírás.

A lóazonosítás során felmerülő MLOSZ felé térítendő bruttó költségek:

 

 

 Ismeretlen származású csikó, ló jelölése és azonosítása+ transzponder

15 000 HUF

1 500 HUF

Ismeretlen származású jelöletlen kanca és fedeztetési jeggyel rendelkező csikójának együttes jelölése és azonosítása+ transzponder (2 db)

15 000 HUF

3 000 HUF

Helyszíni lóazonosítás korábban jelölt lovak részére- Lóazonosító lap kiállítása

– Meglévő CSBJ ellenőrzése lóútlevél igényléséhez a nem tenyésztő számára

– Meglévő CSBJ ellenőrzése lóútlevél igényléséhez a tenyésztő számára

10 000 HUF

 5 000 HUF

 2 500 HUF

Kiszállás- legalább öt ló egy helyen történő felvezetése esetén

– egyedi megrendelés

– körjárat

– soron kívüli kiszállás

0 HUF

9 000 HUF

3 000 HUF

21 000 HUF

 

Ezúton szeretnénk felhívni a lótartók figyelmét, hogy az egy helyre összevezetett lovak nem csak a lótenyésztési felügyelő és az állatorvos munkáját könnyíti meg, de minden olyan helyen, ahol legalább öt lovat felvezetnek, nem számítunk fel kiszállási díjat.

Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége